Medical Tapen

Wat is medical tapen?

In de jaren zeventig werd de basis van medical tapen al gelegd. De gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of herstellen was hierbij de basis. Men ging bezig met het ontwikkelen van diverse elastische tapesoorten die de spieren in hun functie kunnen ondersteunen, maar de beweging daarbij niet beperkten waardoor zo het lichaamseigen herstel proces wordt gestimuleerd.

Deze tape die hiervoor gebruikt wordt is dus anders dan de gewone witte (sport)tape. De rekbaarheid, dikte en het gewicht van de medical tape komt overeen met die van onze huid. Daarnaast is de tape lucht- en vocht doorlatend, samen met een hypoallergene lijmlaag zorgt dit voor een minder snelle verweking en irritatie van de huid. Normale tape is erop gericht een gewricht te immobiliseren, dus geheel of gedeeltelijk vast te zetten. De gewrichten en spieren worden zo belemmerd in hetgeen ze eigenlijk behoren te doen;  bewegen. Daarnaast ontstaat er door het vastzetten een extra druk indien er bijv. zwelling aanwezig is. Hierdoor wordt de bloedtoevoer afgekneld en het herstel juist belemmerd. Door de elasticiteit van medical tape blijft de bewegingsvrijheid behouden. Medical tape zal een drukvermindering in het aangedane gebied te bewerkstelligen, de doorbloeding te verbeteren en te sturen in correcte beweging.

De tape kan voor diverse doelen gebruikt worden:

–        Pijndemping;

–        Verbeteren van de spierfunctie;

–        Verbeteren van gewrichtsfunctie dmv het stimuleren van de proprioceptie, het corrigeren in bewegingsrichting en het vergroten van stabiliteit;

–        Belemmering van bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen.

Het kan dus gebruikt worden om ontstekingsverschijnselen te reduceren. Ter behandeling van blessures, het verminderen van ontstekingsverschijnselen, het corrigeren van houding en behandeling van overbelastingsklachten. De tape kan gerust enkele dagen blijven zitten. Het is vochtbestendig waardoor u er ook mee kan douchen en zwemmen.